English version

Италия

С формата си на ботуш, Италия прави силно впечатление, дори само да я погледнете на картата на света. Това е една от най-посещаваните страни в света, а нейните жители будят възхищение с изповядването на философията за “сладък живот” и боготворенето на красотата - било тя женска, природна или кулинарна. Тук всичко е романтика.

Какво трябва да знаете за Италия?

История, природа и култура

Въпреки богатата история и забележителности, с които могат да се похвалят множество италиански градове, самата държава е една от най-младите в Европа, основана е през 1860 г. Първият крал след обединението ѝ е Виктор Емануил II, а за столица е избран Рим. Въпреки това в Италия и досега има привърженици на идеята държавата отново да се раздели на Северна от Южна, заради икономическите различия в двете части. Звучи доста необичайно, но 80% от територията на Италия е предимно с планинска. Монблан е един от най-високите върхове в границите на страната, впечатляващите морски пейзажи са почти на всяка крачка. Маслинови гори, цитрусови дървета и много благоуханни храсти са част от ежедневието на Апенинския полуостров. Някои от най-великите художници, композитори и архитекти в световната история са италианци. И до днес всяко селище в Италия разказва за големите таланти още от римско време до днес. 

Местата, които непременно трябва да посетите

Страната е разделена на 20 области, всяка от които има свой облик, култура, множество забележителности, история, както и традиционна кухня, които сами по себе си стават причина за многобройни пътувания.

Ломбардия

Най-гъсто населената и най-добре развитата в икономически аспект област в Италия. Столицата на областта е Милано - икономическият център на страната. Именно в Ломбардия са най-големите и така красиви италиански езера Гарда, Комо, Маджоре, които привличат милиони туристи всяка година. Именно от тук произлиза и традиционният за италианската кухня коледен козунак – Панетоне. 

Емилия-Романя

Вторият по богатство регион в Италия. През областта още по римско време е минавал Виа Емилия – пътят, свързващ Адриатическото крайбрежие с Пиаченца. В областта се намират и едни от най-известните курорти в Италия, с прекрасни пясъчни плажове – особено в района на Римини. В столицата му Болоня се намира най-стария университет в света – създаден е през 1088 година. Парма е родината на италианският пармезан, а Модена е родният град на Лучано Павароти. 

Тоскана

Несравнимата красота на региона е вдъхновила създаването на множество филми. Областта изобилства от природни и художествени шедьоври. Голяма част от италианските вина се произвеждат именно тук. В региона са живели и творили Микеланджело и автора на най-известната картина в света – Мона Лиза – Леонардо да Винчи. Пиза е родното място на Галилео Галилей, а в Лука е роден Джакомо Пучини. Тук е и градът на 100-те кули – Сан Джиминяно. Сиена пък е известна със своето палио – стара традиция (1260 г.), при която жителите гонят из улиците на града магаре със закачено знаме на Флоренция на опашката. Днес събитието се е превърнало в зрелищна надпревара, която се провежда всяка година на 02.07 и на 16.08 около средновековния площад Пиаца дел Кампо. Най-подходящите сезони за посещение на Тоскана са пролетта и лятото.

Пулия

Областта Пулия в Италия е една от най-развитите в селскостопанско отношение, като тук се произвежда голяма част от зехтина в страната. Районът е известен също с производството на бурата. Това е разновидност на моцарелата, оформена като торбичка, която се пълни със сметана. Районът изобилства от масерии - местата, в които всеки може да се запознае с цялостната технологията за производство на бурата, да дегустира местни вина и храни и да нощувка. След загубите на войската на цар Пир именно в земите на Пулия се е зародил изразът „Пирова победа“. Една от най-атрактивните части на областта е градчето Алберобело, в околностите, на което изобилства от традиционните трули - къщи с кръгла форма и конусовидни покриви.

Сицилия

Колкото по на юг, толкова по-горещо. В случая става въпрос не само за климата, но и за темперамента на жителите в тази част на Италия. Всъщност това е един от двата острова, които влизат в територията на страната, но притежава автономен статут. Областта има свой сицилиански език, който заедно с неаполитанския са признати за културно наследство от ЮНЕСКО, въпреки че и на двете места официален език е италианският. Палермо, Сиракуза, Таормина, Катания са само част от местата, които си заслужава да се посетят в Сицилия.

Лигурия

В Лигурия се намират най-известните курорти на Западна Италия – Сан Ремо, Рапало, Санта Маргерита, Аласио, Албенга, Вентимиля и Финале Лигуре. Тук туристите могат да останат да плажуват до залез слънце или да се разхождат под палмите из алеите на малките курортни градчета. В тази област се намира и едно от най-романтичните пристанища в страната – Портофино. Климатът тук е благоприятен за отглеждането на различни сортове плодове, цветя и най-вече вино, като най-известното е Вернача, произведено от грозде, което зрее по най-слънчевите терасовидни хълмове, които се намират между Генуа и Ла Специя. Лигурия е допринесла към италианската кухня с традиционната за тази област фокача – представлява хрупкав плосък хляб с различни продукти отгоре като при пицата, чието тесто се приготвя със зехтин и се пече на фурна.

Базиликата

Базиликата е един от по-рядко посещаваните райони в Италия. Преди векове в района е живял самият Питагор. Задължително обаче екскурзиите до тази част на Италия включват Матера - една от европейските столици на културата със своята забележителна катедрала и скалните жилища Саси. Базиликата се слави с един характерен вид наденица - Луканика ди Пичерно, чиято рецепта произхожда още от римско време. 

Умбрия

Умбрия се намира в централната част на Италия и от по-малко известните туристически дестинации. Местната кухня също има своите специалитети – белите и черни трюфели, надениците от Норча и пъстървите от река Нера. Виното от Орвието, прекрасната катедрала и кладенецът на Св. Патрик са сред другите причини да посетите тази италианска област.

Какво да очаквате от италианската кухня?

Италия определено може да се похвали с изобилие на традиционни храни и напитки. Както казва Джузепе Гарибалди – „Само едно нещо обединява италианците – пастата“. В страната има над 350 вида паста и над 2500 вида сирена. Италия и по-специално Неапол е родината на пицата. В Умбрия и Пиемонт се предлагат едни от най-редките и скъпи продукти в света – трюфелите. От Парма произхожда пармезана, както и пармската шунка. Кампания е дала на света моцарелата, а от Лигурия е тръгнало песто дженовезе (представлява смес от зехтин, чесън, босилек, сирене и кедрови ядки). В Пулия задължително трябва да се опита традиционната бурата. Сред хранителните продукти, с които неизменно свързваме Италия е и зехтинът, а италианското кафе е едно от най-добрите в света. А като стане дума за десерт неизменно в съзнанието ни изникват джелатото, тирамисуто и сицилианските каноли.

Вината и тяхното разнообразие са още една от причините да се посети Италия. 

Районът на Тоскана е най-големият производител в страната. От тук произлизат сортове като кианти, тинянело, сасикая, брунело, нобиле и др. В региона на Пиемонт трябва да се опитат традиционните бароло и барбареско, а просекото е леко пенливо бяло вино, произведено във Венето. Сицилия също има своите характерни вина, като десертното марсала, както и по-леките малвазия от Етна и Липари. В Умбрия трябва да се опита сагрантино (червено вино), чийто сорт грозде не се отглежда никъде другаде в Европа. А Кампания е известна с бялото вино лакрима кристи (в превод „Сълзите на Христос“) – лозята, за което се отглеждат върху вулканични почви.

Любителите на леки питиета могат да опитат от традиционните разнообразни аперитиви, сред които грапа, лимончело, кампари, чинцано, самбука, както и характерния шприц.

От България има голям избор на директни полети до Италия, като доста често се появяват и промоции. Повечето от туроператорите предлагат и различни оферти за пътуване на добри цени.